ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση. Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ.. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αρτηριακή υπέρταση (δευτεροπαθής), οφείλεται σε κάποιο άλλο νόσημα το οποίο όταν αντιμετωπιστεί επιτυχώς θεραπεύει και την ίδια. Τέτοια νοσήματα που προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση είναι η στένωση νεφρικών αρτηριών, η χρόνια νεφροπάθεια, η άπνοια κατά τον ύπνο, αλλά και νοσήματα των επινεφριδίων, κοκ.

Doctor using stethoscope checking measuring arterial blood pressure on arm to a patient in the

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Παγκοσμίως ένας στους τρεις ενήλικες εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (2012) το ποσοστό των ανδρών στο γενικό πληθυσμό είναι 17,71% και των γυναικών 22,49%. Η πιθανότητα εμφάνισης της αρτηριακής υπέρτασης αυξάνει με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών η υπέρταση αγγίζει σε ποσοστό το 50% του πληθυσμού αυτού.
Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο.).

Ο κίνδυνος της εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί μέσω της μειωμένης πρόσληψης αλατιού, της αποφυγής κατανάλωσης αλκοόλ, της υιοθέτησης υγιεινής διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα, της αποφυγής καπνίσματος, της διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

 

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία της υπερτασικής νόσου. Για τη σωστή μέτρηση της πίεσης ο εξεταζόμενος θα πρέπει :

Να είναι καθιστός με την πλάτη να υποστηρίζεται στην καρέκλα και τα πόδια να ακουμπούν στο έδαφος.

Είναι σημαντικό ο εξεταζόμενος να είναι καθιστός για 3-5 λεπτά πριν από την μέτρηση και να απέχει για τριάντα λεπτά από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Να μην έχει πιει καφέ και να μην έχει καπνίσει την τελευταία μισή ώρα. Να μην μιλάει κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.

Η περιχειρίδα του πιεσόμετρου να εφαρμόζει απευθείας στον βραχίονα (χωρίς να παρεμβάλλεται ρούχο) να έχει το σωστό μέγεθος και να είναι τοποθετημένη στο ύψος της καρδιάς.

 Το περιβάλλον πρέπει να είναι ήσυχο και η θερμοκρασία του δωματίου ευχάριστη.

Είναι σωστό να γίνονται τρεις μετρήσεις με ένα λεπτό διάλλειμα μεταξύ των μετρήσεων και να λαμβάνεται ο μέσος όρος των δύο τελευταίων μετρήσεων.

© 2020 American Heart Association, Inc.

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα, η υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών ζωής και η στενή παρακολούθηση από τον Γιατρό, οδηγούν στην αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης και στη μείωση του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Λήψη Οδηγιών

Βρείτε μας στο χάρτη

Για έκτακτη ανάγκη

+306932694785

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας email